Bäst i test: Bästa balansplattan 2022

Vi undersöker och testar kontinuerligt nya balansplattor för att du enkelt ska hitta den bästa.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad april 2022

En balansplatta är ett redskap som kan förbättra din balans och koordination och som inte kostar särskilt mycket att köpa. Dessutom kan den hjälpa dig att rehabilitera musklerna genom statisk balansträning. Vi har här testat ett 20-tal balansplattor och bäst av alla blev Rehband Balansplatta

Testvinnare - Bästa balansplattan

  1. Balansplatta bäst i test: Rehband Balansplatta
  2. Bästa balansplattan för nybörjare: Abilica BalanceBoard
  3. Bästa balanskudden: Casall Balance Cushion
  4. Bäst avancerad: Casall Balance Board II
  5. Bäst justerbara: Gymstick Balance Board with adjustable tilt
Filtrera
Typ
Stäng
  1. Balansplatta bäst i test: Rehband Balansplatta

    9,5/10
    En rehabiliteringsplatta från Rehband som kommer med patenterade teknologi.
    Rehband Balansplatta
    Bäst i test
    Diameter
    39 cm
    Höjd
    8 cm
    Max belastning
    250 kg
    Halkskydd
    Medel
    Till Butik
    449 kr
    Till Butik
    449 kr
    Fördelar
    • Perfekt för rehab-träning
    • Höga kundbetyg
    • Lätt att förvara
    Nackdelar
    • Glider lätt på trägolv

    Denna balansplatta från Rehband har en patenterad utformning för att öka stabiliteten i fotled och knäled. Underdelen är klotformad vilket bidrar till en utmanande träning. På ovansidan har balansplattan ett halkskydd så att du inte ska halka av den av misstag.

    Genom att använda denna balansplatta ökar du stabiliteten och styrkan. Den passar lika bra för rehab som för ”prehab” – att förebygga skador i knäleder och fötter. Dessutom ökar du styrkan och tränar nervsignalerna. Balansplattan har beskrivits som mycket enkel att använda och vi kan inte annat än att hålla med. Eftersom Rehbands balansplattas har en så pass god förmåga att stärka dina leder väljer vi att utse den till bäst i test.

    Läs mer
  2. Bästa balansplattan för nybörjare: Abilica BalanceBoard

    9,3/10
    En något lägre platta som är perfekt framtagen för dig med lite sämre balans.
    Abilica BalanceBoard
    Diameter
    39 cm
    Höjd
    6 cm
    Max belastning
    250 kg
    Halkskydd
    Medel
    Till Butik
    499 kr
    Till Butik
    499 kr
    Fördelar
    • Goda kundomdömen
    • Passar för rehab och prehab
    • 5/5 betyg på Svenskt Kosttilskott
    Nackdelar
    • Välj annan produkt om du redan har bra balans som du vill utveckla vidare

    Denna runda balansplatta från Abilica har en enkel men praktisk utformning för dig som vill träna upp balans och styrka i ben och bål (core). Undersidan är kupolformad. På balansplattans ovansida finns två handtag som underlättar när du vill använda den för diverse alternativa övningar, till exempel armhävningar på balansplatta. Abilica BalanceBoard fungerar även utmärkt vid rehab och förhindrar eventuella skador.

    Balansplattan ger en enastående balansträning, tycker vi, och är lätt att bära med sig. Den passar mycket bra för de som är nya till att använda balansplattor vilket är anledningen till att vi utsett just Abilica BalanceBoard till den bästa balansplattan för nybörjare.

    Läs mer
  3. Bästa balanskudden: Casall Balance Cushion

    9,1/10
    En balanskudde som funkar lika bra till träning, rehab och prehab.
    Casall Balance Cushion
    Diameter
    36 cm
    Höjd
    8 cm
    Max belastning
    300 kg
    Halkskydd
    Bra
    Till Butik
    349 kr
    Till Butik
    349 kr
    Fördelar
    • Slitstarkt material
    • Bra vid rehab och avlastning
    • Prisvärd
    Nackdelar
    • Välj annan produkt om du redan har bra balans som du vill utveckla vidare

    Casall Balance Cushion är en balanskudde tillverkad av PVC-material som både kan utnyttjas sittande eller stående. Den kan användas i syften såsom ryggmassage och liknande men också som en balansboll. När du ligger på kudden stimuleras blodcirkulationen. Då reduceras även smärtor, spänningar och stelhet. Balanskudden passar hemma men även på arbetsplatsen, för dig som står upp under långa perioder. Under dessa stunder kan det vara skönt att få en ökad balansövning.

    Produkten går att tvätta förhand. Du kan få den i färgen svart och kuddens maxbelastning är 300 kg. Med tanke på Casall Balance Cushions förmåga att minska spänningar, och då vi dessutom tycker att den är mycket skön, har vi valt att ranka denna som den bästa balanskudden.

    Läs mer
  4. Bäst avancerad: Casall Balance Board II

    8,9/10
    En mer svårbalanserad platta som är något högre än många andra produkter.
    Casall Balance Board II
    Diameter
    37 cm
    Höjd
    8,5 cm
    Max belastning
    250 kg
    Halkskydd
    Dålig
    Till Butik
    399 kr
    Till Butik
    399 kr
    Fördelar
    • Utmanande balansträning
    • 3/5 i betyg på Svenskt Kosttillskott
    • Passar den erfarne
    Nackdelar
    • Främst lämplig för mer avancerad balansträning

    Casall Balance Board II är en rund balansplatta med rundad botten för effektiv träning av balans och muskelstyrka, speciellt i alla de små musklerna som stöder de större benmusklerna och coremusklerna. Den fungerar lika bra för rehab som för prehab. Dessutom stärker den upp bålen.

    Då produkten är något högre än de flesta andra blir den även något mer svårmanövrerad och svårbalanserad och lämpar sig således väl framför  allt för personer som redan besitter en god balans. 

    Läs mer
  5. Bäst justerbara: Gymstick Balance Board with adjustable tilt

    8,5/10
    En justerbar produkt där du kan ställa in balanssvårighetsgraden.
    Gymstick Balance Board with adjustable tilt
    Diameter
    36 cm
    Höjd
    4,5 - 7 cm
    Max belastning
    100 kg
    Halkskydd
    Bra
    Till Butik
    279 kr
    Fördelar
    • Kan justeras i tre höjdlägen
    • Liten balansyta
    • Passar den som vill utmanas
    Nackdelar
    • Lägre maxbelastning än många andra produkter

    Gymstick har utvecklat en balansplatta för att träna balans, styrka och koordination och som du kan ställa in i tre olika höjdlägen. Välj mellan 4,5 cm, 6 cm och 7 cm. Ju högre höjd du väljer desto svårare blir det att hålla balansen.

    Balansplattan levereras med en QR-kod som du kan använda för att logga in på Gymsticks hemsida. Där finns flera bra träningsprogram för din balansplatta.

    Denna balansplatta har en diameter på 36 cm och är gjord av polypropyleneplast.

    Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa balansplattan

Balansplatta köpguide

Det finns lika många olika balansplattor på marknaden som det finns märken vilket kan göra det svårt att hitta rätt. Vissa är riktigt dyra och är gjorda för proffs, men egentligen behöver en bra balansbräda inte kosta så mycket. Försök dock undvika de allra billigaste varianterna då de ofta är av lägre kvalitet och går sönder snabbt. För att hjälpa dig att fatta ett bra beslut har vi tagit fram en guide:

  • Svårighetsgrad

    Denna varierar mellan olika balansplattor. Om du precis börjat kanske du vill testa en wobbleboard, alltså en rund balansbräda med sfärisk underdel. Det är den vanligaste varianten på marknaden. När din balans blivit bättre kan du fortsätta med lite mer krävande brädor, såsom roller boards. När det gäller svårighetsgraden bör du även titta på lutningsvinkeln på plattan. En platta som har en tydlig lutning kan ge en större utmaning.
  • Diameter

    Välj gärna en balansplatta med lite större diameter om du är nybörjare. De är lättare att hålla balansen på. I takt med att din förmåga förbättras kan du köpa mindre balansbrädor för att öka svårighetsgraden.
  • Maxvikt

    Titta på vilken maxvikt de olika plattorna tål. En låg maxvikt kommer att påverka din upplevelse av balansplattan. Hitta alltså en produkt som är anpassad till den vikt du har.
  • Material:

    En balansplatta som är gjord i ett slitstarkt material kommer, givetvis, att hålla längre. Plattan ska tåla dagliga påfrestningar, utan att till exempel gummit, eller materialet, spricker. Det ska dessutom vara en bra greppyta på plattan som bidrar till att du kan behålla balansen och träna upp denna på ett så bra och säkert sätt som möjligt.

Olika typer av balansplattor

Det finns också flera olika typer av balansplattor, var och en med sina egna fördelar. 

  • Wobble Board (Rund balansplatta)

    Denna balansplatta har ett halvt klot under plattan som man försöker balansera på. Detta är den vanligaste typen av balansplattor som säljs i Sverige. Materialet är vanligtvis plast men de finns också i metall och trä. Runda balansplattor finns i många olika svårighetsgrader och storlekar, vilket gör att det finns någon som passar alla. Är du osäker på vilken typ av balansplatta du ska ha rekommenderar vi att du väljer en rund balansplatta.
  • Rocker Board (Gungande balansbräda)

    Gungande balansbrädor består av en platt bräda som är rundad undertill. Din uppgift är att balansera på den och hålla den rak. Du kan gunga antingen i sidled eller vrida plattan och gunga fram och tillbaka. Den vanligaste formen är rektangulär men det finns även runda rocker boards. Denna balansplatta passar extra bra för äldre personer eftersom den inte kräver lika bra balans som en wobble board.
  • Roller Board (Rullande balansbräda)

    Rullande balansbrädor liknar gungande balansbrädor men istället för en fast rundning undertill balanserar man på en rörlig cylinder vilket gör det hela en aning svårare. Om du surfar eller åker snowboard kan denna typ av balansbräda vara perfekt för att träna balansen och känslan!
  • Justerbar balansbräda

     Det finns balansbrädor som är justerbara. Genom att justera höjden kan du variera svårighetsgraden. Ju högre höjde, desto svårare blir det att balansera. Ett bra alternativ om du successivt vill öka svårigheten eller om flera i familjen ska använda balansplattan.
Så valde vi ut de bästa balansplattorna

Så gjorde vi testet

Balansplattor finns i många olika former och utföranden och även användningsområdena skiljer sig åt. Vi har här därför valt att utse det bästa valet i flera olika kategorier, men såklart även den bästa överlag.

Som grund för testet valde vi ut ett 20-tal produkter från olika märken. Urvalet baserades på pris, betyg från tidigare kunder, popularitet samt produkter tillverkade av bra material. Produkterna har sedan testats grundligt och därefter betygsatts efter följande kriterier:

  • Hållbarhet: Hur hög kroppsvikt/belastning klarar den av? Är balansplattan känslig för att tappas? Har du märkt av någon form av slitage efter en tids användning?
  • Kvalitet: Vilket/vilka material är den tillverkad av? Känns den robust i konstruktionen eller mera plastig?
  • Grepp: Halkar du lätt på balansplattan? Hur är greppet när du är barfota, har strumpor eller har skor på dig?
  • Effekt: Känner du att produkten gör någon nytta eller är det mer eller mindre meningslöst att du använder den?
  • Pris: Vad kostar balansplattan? Känns den prisvärd i förhållande till kvalitet och funktion?
  • Storlek: Hur stor är diametern? Hur hög är den? Går höjden/svårighetsgraden att justera?

Till sist sammanställde vi alla betygen och vinnaren i varje kategori är helt enkelt balansplattan med det högsta genomsnittsbetyget.

Registrera dig för att ta del av exklusiva rabatter och erbjudanden
Var först med att få de senaste erbjudandena på kosttillskott och träningsutrustning.

Vanliga frågor om bästa balansplattan

Vanliga frågor och svar om balansplattor

Nedan har vi samlat ett antal olika frågor och svar gällande balansplattor.

Är balansbrädor skadliga för knän och fötter?

Nej. Balansbrädor är bra för att stärka knäna och fotlederna. Om du har knäproblem eller problem med fotlederna bör du ändå rådgöra med din läkare eller sjukgymnast så att du kan få hjälp att göra de övningar som du har mest nytta av.

 

Vilken balansplatta är bäst?

För att ta reda på detta behöver du först ställa dig frågan vilken "svårighetsgrad" på plattan du är ute efter. Därefter kan du se över parametrar som plattans diameter samt hur bra halkskyddet är med mera. Vi utsåg Rehband Balansplatta till bäst i vårt test baserat på bland annat dessa parametrar.

Vad är en balansplatta bra för?

En balansplatta är ett perfekt redskap för att förbättra idrottsprestationer och träning men även vardagsaktiviteter. Här följer fyra skäl till varför balansbrädor är bra.

  • Förbättrar din balans och finmotorik
  • Förbättrad reaktionsförmåga
  • Snabbare läkning av skador
  • Jämna ut obalanser

Finns det några risker med balansplattor?

För de flesta är det relativt riskfritt att använda en balansbräda. Vi vill ändå dela med oss av några säkerhetstips som kan vara bra att tänka på när du ska träna med balansplatta.

  • Använd skor som ger dig ett stadigt grepp mot underlaget så att du inte glider av brädan.
  • Se till så att det inte finns en massa saker runt omkring det ställe där du använder din balansplatta.
  • Om du är lite äldre och använder en balansbräda eller om du är drabbad av benskörhet kan det vara en god idé att använda skyddande kläder.
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
134 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5